Zakwaski do jogurtu

Zakwaski do jogurtu

Zakwaski do jogurtu – co to jest, dlaczego warto z nich korzystać i jak zrobić z nich jogurt naturalny we własnym domu?

Zakwaski do jogurtu to po prostu startery z kulturami dobrych bakterii, czyli mleczny produkt sfermentowany przez bakterie Lactobacillus. Służą one do przygotowywania domowego jogurtu, kefiru, twarogu, czy śmietany. Co ważne, w wyniku fermentacji kwasu mlekowego, następuje rozszczepienie białek mleka na mniejsze łańcuchy, dzięki czemu produkt jest o wiele lepiej przyswajany przez ludzki organizm niż mleko.

Aby przygotować jogurt naturalny w swoim domu, wystarczy nam jogurtownica oraz wspomniane już zakwaski do jogurtu. Litr mleka należy gotować przez parę minut, a następnie schłodzić do temperatury około 38 do 42°C. W tym czasie możemy rozpuścić zawartość jednej saszetki w 50 ml wody lub mleka w temperaturze około 35°C i dodać do pozostałego, schłodzonego mleka. Aby jogurt dojrzał możemy użyć specjalnej jogurtownicy, w której pozostawiamy produkt na około 7 do 9 godzin, a potem schładzamy.


Ocena: 3/5 (1 głosów)  


Szczegóły wpisu:


Odwiedziny botów:
  • googlebot: 4 (ostatnio: 14.01.2020 07:08:24)

Podlinkuj wpis:

Dodaj komentarz